Cinc experiències que no t’imaginaves que podies fer a Catalunya

A Catalunya s’hi pot fer gairebé qualsevol activitat que se’ns acudeixi. De nord a sud i d’est a oest centenars d’empreses ofereixen experiències de tota mena. Això a 1001 Experiències ho sabem molt bé. Per això et proposem cinc experiències que no t’imaginaves que podies fer a Catalunya. Més d’un se sorprendrà amb activitats que, malgrat les veiem sovint a documentals o pel·lícules, se’ns fa difícil imaginar que a casa nostra també les podem fer. Experiències com fer immersions sota el gel, visites a les clavegueres d’una gran ciutat, volar amb un vestit amb ales o «wingsuit», fer Kitesurf o baixar un barranc d’aigües termals.

Text: Josep Maria Serra

Cinc experiències originals a quatre passes

  1. Submarinisme sota el glaç
  2. Visita de les clavegueres
  3. Saltar al buid amb un vestit amb ales
  4. Practicar el “Kitesurf”
  5. Descens d’un barranc d’aigües termals

Submarinisme sota el glaç

Qui no ha vist alguna pel·lícula on el protagonista es submergeix en un llac gelat i, quan mira amunt, veu la llum filtrant-se pel gel? Qui no ha pensat que fer submarinisme sota el glaç pot ser una experiència fantàstica just abans d’adonar-se que hi deu fer molt de fred, que pot ser perillós i que, què passaria si…? Doncs bé ni s’hi passa fred, ni és especialment perillós, ni hi ha gaires possibilitats que hi passi res més sorprenent que viure una experiència única i inoblidable. Això és així si anem a fer aquesta experiència a un lloc com la Vall de Núria.

Sí, a la Vall de Núria quan el fred gela el llac amb gruixos que poden arribar a un metre, s’hi organitzen immersions. Des de sota gaudirem d’un paisatge subaquàtic únic, amb els contrastos de llum i amb les bombolles atrapades a la capa de gel. Les formacions de gel són dinàmiques i canvien amb les variacions de temperatures. El busseig sota gel està considerat un busseig tècnic, i a Núria ofereixen gaudir-lo amb tota la seguretat i sense passar fred. El submarinisme sota gel és una experiència destinada a bussejadors certificats, majors de 18 anys.

Descens a les entranyes de la ciutat: les clavegueres

Visites de clavegueres
Les clavegueres de Barcelona són una font de sorpreses

Les clavegueres d’una gran ciutat són un lloc fascinant. Tot i que la majoria no tenen res a veure amb les espectaculars clavegueres de Viena que apareixen a la pel·lícula «El tercer hombre», protagonitzada per Joseph Cotten i Orson Welles i estrenada el 1949, sí que són un espai que mereix una visita.

L’ajuntament de Barcelona organitza un dissabte al matí cada quadrimestre visites guiades. Les visites a les clavegueres de Barcelona estan emmarcades en el programa d’educació ambiental «Com Funciona Barcelona?» incloses en el vector «El cicle de l’aigua a la ciutat». S’ofereixen en el programa d’activitats quadrimestrals per a públic individual de La Fàbrica del Sol o per a grups d’adults i famílies d’un mínim de 10 persones i un màxim de 14.

El recorregut de la visita s’endinsa en el subsòl de la ciutat per conèixer el seu metabolisme i es visiten les instal·lacions més emblemàtiques de la gestió del cicle de l’aigua. Una d’aquestes instal·lacions són les clavegueres de les quals se’n visita un tram que permet fer-nos una idea de l’estructura de la xarxa i el seu funcionament.

Saltar amb un vestit amb ales o “wingsuit”

Experiències a Catalunya - wingsuit
Volar amb un vestit amb ales és una experiència inigualable

Segurament és una de les experiències que puguem imaginar en la que se segrega més adrenalina. Volar amb “wingsuit” és la tercera de les cinc experiències que no t’imaginaves que podies fer a Catalunya. Llançar-se al buid i volar a velocitats que poden superar els 150-200 kilòmetres per hora, amb un vestit amb ales és una experiència única i que està a l’abast de molt poques persones. Cal tenir sang freda i, sobretot molta experiència. De fet per poder fer un curs de «wingsuit» cal haver fet un mínim de 200 salts lliures.

Cal pensar que mentre es vola podem maniobrar obrint i tancant les ales, podem accelerar, pujar una mica, però sempre a altes velocitats. És el més semblant que podem fer a volar com un ocell, però és un esport en el qual no ens podem distreure ni un moment. En qualsevol cas per poder realitzar aquesta activitat és imprescindible seguir algun curset com els que fa ¿Saltamos?.

“Kitesurf”, volar damunt el mar

Kitesurf a Castelldefels
El “Kitesurf” està a l’abast de tothom i Castelldefels és un bon lloc per practicar-lo

El «kitesurf»és un esport extrem de lliscament sobre l’aigua en el qual el vent propulsa un estel de tracció (kite, en anglès) unit al cos mitjançant un arnès, perquè naveguis en una taula per damunt de les ones (waveriding)o realitzis maniobres en l’aire (freestyle).

Normalment unim aquest esport a platges ventoses del sud de la península, però a Catalunya també hi ha centres on aprendre’n i practicar-lo. A Castelldefels, sense anar més lluny, Kite Global ofereix no tan sols la possibilitat de practicar-lo si no també tota mena de cursos ja sigui d’iniciació o perfeccionament del «kitesurf».

Barranquisme en aigües termals

Barranquisme en aigües termals
Les aigües termals permeten la pràctica del barranquisme en ple hivern

La pràctica del barranquisme o descens de barrancs és una de les cinc experiències que no t’imaginaves que podies fer a Catalunya. Consisteix a progressar pel llit d’un barranc, el qual pot oferir trams amb poc cabal o fins i tot secs, punts amb tolls i gorgs profunds i altres trams amb cascades de diverses altures, trobant també terrenys amb vegetació o desèrtics. Val a dir que també poden presentar tota mena de dificultats, des de els descensos més senzills aptes per fer-los amb canalla, fins els més complicats només aptes per gent experimentada.

El que no és gaire habitual és poder fer barranquisme en aigües termals. Això és el que podem trobar a Toès i Entrevalls (en francès i oficialment Thuès-Entre-Valls), una comuna de la comarca del Conflent a la Catalunya Nord.

Es tracta d’un barranc d’aigües termals, conegut com barranc Gorges de Toès. Aquí hi podem trobar aigües termals d’entre 30 i 50 graus de temperatura. També hi gaudirem d’algun tobogan i un espectacular ràpel de 35 metres. Ideal per gaudir el barranquisme en ple hivern. L’època ideal per a la pràctica d’aquesta activitat és de novembre a febrer.

Aquesta és la nostra proposta de cinc experiències que no t’imaginaves que podies fer a Catalunya.

 

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *