Muntanya i termes

Peloteràpia al Balneari de Panticosa

Envoltat de natura, aigua i aire pur, el Balneari de Panticosa (Pirineu d’Osca) obre les portes a un petit gran paradís. Un enclavament de referència, ubicat als 1.636 metres d’altitud a l’interior de la cubeta glacial del riu Caldarés, on esport, muntanya i termes conviuen en harmonia tot l’any.

Per Elisabeth Esporrín

Si els cims d’aquesta zona pirinenca de més de 3.000 metres, a la vall de Tena, conviden a calçar-se les botes de muntanya, les aigües termals mineromedicinals -Termas Tiberi, El Quiñón i Spa Termal de Gran Hotel-, ajudaran a minimitzar l’estrés, relaxar-se i alleujar qualsevol dolor corporal.

Les termes del balneari

Arribats cap al tard al hotel Continental, i després del sopar de benvinguda, la nit estelada convida a fer un volt, per estirar les cames i relaxar-se del viatge, pels voltants del llac sota la llum de la lluna.

Un vista del Balneari des del mirador de la Reina

Les termes -amb més de 8500 m2 dedicats a el poder de l’aigua- són l’essència de l’Balneari. Es caracteritzen per ser aigües hipertermals, que emergeixen de la terra a una temperatura de 53º C. Les seves propietats alcalines i toves, fluorades, sulfurades, bicarbonatades sòdiques i oligometàliques es converteixen en la millor teràpia beneficiosa.

Recés de pau, el silenci es trenca només a primera hora de la jornada per les botes dels muntanyencs, i les bicis dels ciclistes. És hora de posar-se en marxa. Tot i les rutes d’alta muntanya que ofereix la zona, la nostre serà avui una senzilla excursió matinal per desconnectar, llegir i contemplar els paratges d’aquest indret pirinenc des del Mirador de la Reina, i avantsala a una tarda de termes.

Balneari El Quiñón

De la gran carta de teràpies, hem reservat a El Quiñón. Es tracta de l’històric Balneari, lloc on es tractaven afeccions mèdiques gràcies a les propietats de les seves aigües mineromedicinals i termals.

Peloteràpia

Sota la direcció del metge Hidròleg Dr. Antonio Hernández Torres i el seu equip, Panticosa ha recuperat l’essència d’altres temps com a Centre Sanitari Termo Medicinal. En aquest sentit, tracta moltes patologies, ja siguin reumatològiques, respiratòries, dermatològiques, estrés i ansietat, entre d’altres.

Circuit termal

“L’aigua és una de les millors medicines”, apunta el Dr. Antonio Hernández, també llicenciat en reumatologia. I afegeix que” al costat de diversos tractaments específics amb aigües termals, l’aplicació de peloterapia (fangs termals), adaptats a cada patologia, atorga molt bons resultats als pacients “.

El nostre circuit termal començarà amb una vista inicial al Dr. Hernández. Una petita avaluació dictamina contractures a l’esquena derivades de l’estrés del dia a dia. Ens posarem el vestit de bany, i començarem amb una dutxa i massatge d’aigua a càrrec d’un dels professionals del centre que ens atorgarà l’activació de la circulació sanguínia. Tot seguit, anirem 20 minuts a la piscina d’aigua calenta amb sortidors interiors a pressió que ens ajudaran a descontracturar l’esquena.

Les termes El Quiñón, el lloc del relaxa i de qualsevol dolència corporal
Les termes El Quiñón, el lloc del relax i de qualsevol dolència corporal (foto: Balneari de Panticosa)

Després, en acabar i passar per la sauna humida, arribarà la sala de massatge i la peloteràpia. Barreja d’aigua mineromedicinal i argila, en el nostre cas ens ha ajudat a treure les contractures de forma natural sense la ingesta de fàrmacs

I és que segons l’opinió del Dr. Hernández, la qualitat de vida és el més important per al pacient.

“Les teràpies que apliquem a El Quiñón no són per a res invasives, ans el contrari. Adaptem la que més convé en cada cas, per tal de procurar major efectivitat i eficiència”, conclou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *