El Delta de l’Ebre, espai privilegiat per a la pràctica del “birdwatching”

El Parc Natural del Delta de l’Ebre és un indret ple de sorpresses tot l’any. Una bona part de l’espai està dedicat al conreu de l’arròs i la resta està ocupat per aigua on hi viuen o hi passen milers d’aus. L’interior d’aquest petit paradís terrenal està dominat pels arrossars, que fan que el paisatge canviï completament segons l’estació de l’any. Amb aquestes característiques no ens ha d’estranyar que sigui un destí privilegiat per a la pràctica del “birdwatching” o observació d’aus. Amb la finalització del tancament comarcal és un bon lloc per anar-hi a respirar aire lliure. Una de les propostes que ha preparat L’Ampolla Turisme és la ruta “Els Ocells i l’Arròs”.

La ruta “Els Ocells i l’Arròs” transcorre per una àrea protegida del Parc Natural del Delta de l’Ebre en la qual hi trobem una gran diversitat d’ambients. Precisament una part de la ruta coincideix amb un camí naturalista que arrenca a la Bassa de les Olles i acaba al Goleró. Parlem d’una ruta que voreja camps d’arròs i recorre els límits dels espais protegits. La ruta es pot fer a bicicleta o a peu. En aquest últim cas els qui han definit la ruta recomanen arribar-se fins al Goleró i tornar pel mateix camí.

Flamencs al Delta de l'Ebre
Al Delta de l’Ebre hi acostuma a haver una important colònia de flamencs (foto: Josep Maria Serra)

La Bassa de les Olles és la llacuna més petita del Delta de l’Ebre. Té una situació privilegiada davant la badia del Fangar i el seu entorn d’arrossars fa que hi hagi una gran varietat d’aus aquàtiques i una flora habitualment difícil de trobar en llocs tan reduïts.

Per la seva part el Goleró és el tram final d’un antic braç de l’Ebre que connecta el riu, a l’alçada de l’illa de Gràcia, amb la badia del Fangar. Actualment, es fa servir com a desguàs de les aigües dels arrossars quan es buiden abans de preparar la terra per a la següent collita.

Delta de l'Ebre
Per tot el Delta de l’Ebre hi ha llocs d’observació d’aus (foto: Josep Maria Serra)

La riquesa ornitològica que trobem en aquesta ruta és deguda a la seva ubicació en l’hemidelta nord i en el que està inclòs l’itinerari de la llacuna de les Olles. L’altre atractiu ornitològic d’aquest itinerari és el Goleró, un punt d’atracció d’aus per tractar-se d’una zona rica en alimentació. La millor època per a l’observació d’aus és durant la hivernada i els passos migratoris, tant el prenupcial com el postnupcial i, naturalment, les primeres i darreres hores del dia. En tractar-se d’un lloc a mig camí entre el Fangar i la platja de l’Arenal, es converteix en un lloc de pas habitual que facilita l’observació d’una gran diversitat d’espècies d’aus a tothora.

La pràctica de “birdwatching” a l’Ampolla és una activitat bonica i relaxant que cada cop està més estesa i que, per practicar-la, al Delta de l’Ebre en tenim nombroses rutes. Això és degut a la seva privilegiada ubicació, al fet de ser la zona humida més gran de Catalunya, un entorn natural de 320 km2 que constitueix un dels hàbitats aquàtics més importants del Mediterrani occidental. Situada a l’extrem sud del golf de Sant Jordi, en la comarca del Baix Ebre, l’Ampolla s’erigeix com la porta del Delta de l’Ebre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *