L’oli de les Terres de Lleida, experiències a dojo

Les Garrigues: terra i llegenda de l’arbequina; el Segrià: els olis de la pedra seca; la Noguera: l’oli dels estels; Pallars Jussà: olis d’alçada; L’Urgell. terra d’oli i ressons antics. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha posat en marxa el pla de promoció “Oleoturisme de Lleida. El gust de la terra”, que inclou 38 experiències oleoturístiques.

L’oli és l’eix vertebrador de les 38 experiències oleoturístiques que el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha possat en marxa a les comarques de Les Garrigues, la Noguera, el Segrià, l’Urgell i el Pallars Jussà.

Aquestes experiències tenen un caire turístic, cultural i gastronòmic en les quals l’oli té sempre un protagonisme directe o indirecte. L’objectiu és que els usuaris gaudeixin de les visites a indrets com cooperatives i molins, pobles singulars, paisatges agraris amb encant, construccions de pedra seca –declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco–, monuments i jaciments prehistòrics, espais museístics, vins i gastronomia del territori.

Oliveres
Paisatge d’oliveres a la comarca de l’Urgell

A la comarca de La Garriga hi ha un total de 25 experiències, com recorreguts guiats per poblacions com Arbeca, Les Borges Blanques, Bovera, Fulleda o la Granadella; entrada a espais temàtics com l’Ecomuseu de l’Oli de la Pobla de Cérvoles, el Museu de l’Oli de Catalunya a la Granadella, el Museu de l’Oli de Fulleda, el Centre d’Interpretació del Memorial Democràtic de la Guerra Civil i de l’Oli d’Oliva de Les Borges Blanques o el jaciment rupestre de la Roca dels Moros del Cogul.

Pel que fa al Segrià, hi ha mitja dotzena d’opcions, com la visita al Museu d’Eines del Camp d’Alpicat; rutes guiades pels espais monumentals, els paisatges de la pedra seca i el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses, o la visita guiada a diversos molins d’oli. En aquesta comarca destaca el projecte Camins d’Or Líquid al Segrià Sec, amb la participació de les cooperatives i els ajuntaments d’Alcanó, Alfés, Aspa, Llardecans, Maials, Seròs i Torrebesses.

A l’Urgell hi ha visites al Molí d’oli Maurici Massot i al procés de l’elaboració de l’oli, i a l’Ecomuseu de Belianes; un passeig entre oliveres, la visita al molí i un tast d’olis a Vallbona de les Monges, o la visita guiada al molí d’oli, a les oliveres i les vinyes de Sant Martí de Riucorb, amb degustació al molí de pedra.

Finalment, al Pallars Jussà el visitant pot gaudir d’una visita guiada al Parc de les Olors del Claverol –una finca de cultiu de plantes aromàtiques– juntament amb un taller per aprendre a fer oli macerat i un tast d’olis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *