Olèrdola ofereix rutes de senderisme per a conèixer barraques de pedra seca

A molts indrets del territori català es conserven construccions de pedra seca, com marges, barraques de vinya, cabanes de volta, basses, paravents, etc. declarades Patrimoni de la Humanitat. La presència de la pedra seca a Catalunya es manifesta d’una forma tangible al Camp de Tarragona, el Penedès, als secans de les Garrigues, l’Urgell, el Segrià, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, l’Empordà i el Montsià, entre d’altres. A la pàgina web de l’ajuntament d’Olèrdola (Alt Penedès) en podem trobar unes rutes preparades per a conèixer algunes de les més destacades construccions de pedra seca del municipi.

Les barraques de vinyes són construccions que feien la funció de cobert, tant per a guardar-hi estris del camp com per servir de lloc de descans o aixopluc quan hi havia tempesta. Si la mida de la cabanya ho permetia els pagesos també l’utilitzaven per a guardar-hi bestiar. Amb l’arribada dels tractors aquestes barraques han perdut la seva utilitat, però en canvi es mantenen com un museu a l’aire lliure del que va ser la vida al camp anys enrere.

A la pàgina web de l’ajuntament d’Olèrdola hi podem trobar quatre rutes de senderisme pel municipi que recorren indrets on hi coneixerem construccions de pedra seca.

Olèrdola pedra seca
Una barraca que encara no ha estat reformada

La ruta que transcorre al voltant del Castell d’Olèrdola té 4,45 km i és una ruta circular per a fer a peu en família. S’hi veuen quatre barraques de pedra seca, tres d’ elles reformades pel grup de pedra seca del Centre Excursionista Penedès. És una ruta pel bosc, que comença al Castell d’ Olèrdola, arriba al Fondo de la Seguera, per retornar al Castell.

Una altra de les rutes, més llarga, és la que permet conèixer 11 barraques de pedra seca. És també una ruta circular per a fer a peu d’una 12 kilòmetres de llargària. Aquest recorregut permet conèixer una part del Parc d’ Olèrdola i de la finca municipal de la Muntanyeta, tot passant entre corriols, boscos i vinyes. També ens permetrà descobrir part de l’antiga pedrera de la Muntanyeta, alguns forns de calç, la Font de l’ Ametlló, així com alguns murs de pedra seca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *