Castell de Montsoriu, el gran castell del Montseny

El Castell de Montsoriu, situat al cap de munt d’un turó, és visible des de ben lluny. És el gran castell del Montseny. Una visita guiada al castell de Montsoriu és fer un recorregut per una fortalesa medieval clàssica de la Mediterrània, per un gran castell gòtic.

En estar a les portes del Parc Natural del Montseny, Reserva de la Biosfera, l’arribada al Castell de Montsoriu és tota una experiència ben gratificant ja que permet fer un itinerari previ pel bosc que recorre el camí d’accés al recinte des de l’aparcament de Coll de Castellar. Diverses espècies vegetals acompanyen els trajectes amb imponents alzines i arboços que s’alternen amb els suros, l’arbre predominant al turó.

Castell de Montsoriu
Al Castell de Montsoriu s’hi fan espectacles medievals

Però anem a pams i veiem els orígens d’aquesta important fortificació. Bernat II, vescomte de Cabrera, primer conseller i majordom del rei, almirall de la flota catalana, mestre i preceptor de l’hereu de la corona, l’infant Joan, comandant de les tropes catalanes en diverses conteses bèl·liques… fou l’artífex de la gran reforma del Castell de Montsoriu, que va ser la seva residència i palau durant bona part de la seva vida. Bernat de Cabrera va planificar i executar la reforma de Montsoriu per transformar l’antic castell romànic en la gran fortalesa que esdevingué el castell gòtic més important de Catalunya.

El 26 de juliol de 1364, després d’un judici sumaríssim, Bernat II, vescomte de Cabrera, moria decapitat a Saragossa en compliment de la sentència instada per la reina Leonor d’Aragó, esposa de Pere el Cerimoniós. No hi ha constància que el cap de Bernat fos portat a Barcelona com demanava la reina.

El castell planificat per Bernat de Cabrera és el que actualment es pot contemplar gràcies a les restauracions efectuades en els darrers anys, que han permès recuperar l’esplendor del castell que al segle XII era considerat com “un dels bells e nobles del mon”. Arribats aquí ja veiem que recórrer el castell de Montsoriu és una lliçó de com era la vida (militar i civil) en una de les fortaleses més imponents de la Corona d’Aragó.

La visita guiada al castell de Montsoriu és especialment recomanable per a famílies amb canalla a partir de cinc anys. Els 2,8 km que van des de l’aparcament fins a la porta del castell són assequibles per a totes les edats. La visita guiada permet, per una banda, conèixer la història de Montsoriu, la seva estructura militar i de palau i, per l’altra, inclou aspectes més atractius per als infants com l’explicació de les nombroses llegendes que envolten Montsoriu i el seu entorn, plenes de tresors, cavallers i bruixes.

El castell de Montsoriu pot ser un punt de destí de moltes excursions de distàncies i dificultats diverses que comencen en els seus entorns. Des d’Arbúcies (2,5 h), des de Breda (1,5 h) o des de l’aparcament de Coll de Castellar (30-40 min) podeu posar l’origen de la vostra sortida en uns camins que circulen pel Parc Natural del Montseny i on cada estació ofereix un atractiu especial.

Actualment el castell de Montsoriu és propietat del Consell Comarcal de la Selva, gràcies a la donació que en va fer Josep Maria de Ribot, darrer propietari del castell, cessió que se signà davant el conseller de Cultura de la Generalitat l’estiu de l’any 1998.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *