Senderisme

Excursió pels refugis de la Cerdanya

La practica del senderisme es una de les principals activitats del turisme de muntanya a Catalunya.

Per Elisabeth Esporrín

La orografia que atorga La Cerdanya, l’Alt Urgell i la vall andorrana del Madriu convida a practicar el senderisme i fer un tomb per la Ruta del Estanys Amagats.
Popular i assequible, la singular travessa pirinenca descobreix un bon grapat d’estanys d’origen glacial que ens porta per entre paratges de bellesa inigualable.

Sigui per gaudir d’una jornada en família o fins a completar tot el recorregut de 70 Km -entre refugis i senderons-, i de la ma de l’Associació d’Amics de la Ruta dels Estanys Amagats, la travessa circular gira entorn dels cims de la Tossa plana de Lles (2.916 m), el Puigpedrós (2.914 m), el pic de Pessons (2.846 m) i el de Perafita (2.752 m). Sense dubte una ruta de senderisme de les més boniques del Pirineu.

La travessa, que es pot iniciar a qualsevol de cinc refugis, descobreix a cada etapa un bon grapat d’estanys d’origen glacial.

La ruta segueix la xarxa de senders locals

Ruta dels Estanys Amagats, la ruta dels cinc refugis

La ruta és molt fàcil de seguir i aprofita la xarxa de senders locals –GR-11, GR-107, GR-7, GRP-. També s’han afegit punts blaus i banderoles de senyalització per facilitar la sortida a tots els senderistes.

Tot i que s’aconsella sortir pel de Cal Pere Sidro, a Talltendre (1.579 m), a vuit quilòmetres de Bellver de Cerdanya i on s’hi arriba per carretera, també es pot iniciar ruta pel de Malniu, al municipi de Meranges (2.138 m), amb accés per carretera fins a Meranges i posterior pista forestal fins al refugi. Perquè

El tercer punt de sortida serà des de l’estació de fons Lles de Cerdanya, i concretament des del refugi del Cap del Rec (1.953 m), amb accés des de les mateixes pistes.

El nivell de dificultat el marcarà el propi senderista. Però, ja sigui des d’una primera aproximació fins enllestir els 73 Km passant per tots els refugis, amb un desnivell acumulat de 3.599 m, cada tram de la ruta descobreix poblets de mitja muntanya a la vora de pastures i conreus.

Refugi Cap del Rec

Fins la vall del Madriu

Tantmateix, les cabanes de pastor o els camins empedrats contrasten amb els espais naturals dins del PEIN (Pla d’espais d’interès natural) de la Tossa plana de Lles –Puigpedrós i la vall andorrana del Madriu, declarada el 2003 patrimoni mundial per la UNESCO.

També assenyalar una important fauna on no és gens difícil veure ramats d’isards o marmotes, entre moltes d’altres espècies.

A tenir en compte que la ruta disposa d’un planell amb la totalitat de la travessa, i es pot fer igualment amb inscripció que inclou telèfon centralitzat, reserva dels refugis, passaport de pas i un obsequi.
Finalment dir que la Central de Reserves i la Oficina d’Acollida se situa a la localitat d’Alàs.
Per tant el millor serà despalçar-nos fins aquesta localitat i des d’aquí començar la ruta.

Refugis de la Travessa

Refugi Cal Pere Sidro – Talltendre (*) . 1.579 m.
Refugi Malniu – Puigedrós (*) 2.100 m
Refugi l’Illa – Madriu (**) 2.400 m. (No guardat)
Refugi Llacs de La Pera – Aransa (**) 2.200 m.
Refugi Cap del Rec – Lles (*) 1.953 m

(*) Refugis des d’on es pot iniciar la travessa amb recollida de pack i passaport.
(**) Refugis de Pas.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *